Tillbehör för fågeln


Tillbehör för fågeln


En fågel är likt akvariefiskar ett husdjur man skaffar för att man verkligen har intresset för just det djuret och kräver mycket mer tid och omvårdnad än vad man lätt kan tro. Först och främst måste du bestämma dig för vilken fågel du vill ha, olika sorters fåglar har olika krav och behöver lite olika saker och tillbehör.

Köpa bur till fågel

Det mest uppenbara som din burfågel kommer att behöva är så klart en bur och här måste du läsa på och tänka till lite vad för bur du ska ha. Det kommer bero på vilken sorts fågel du ska ha bland annat eftersom det finns regler för vad minsta utrymmet för fågeln i buren är och ju större fågel du ska ha desto större bur behöver du också ha. Enligt lag så måste man ha minst två fåglar om inte du som ägare kan uppfylla det sociala behovet en fågel har, vilket kan vara väldigt svårt. Därför kan det vara värt att köpa en bur stor nog för två fåglar på en gång.

Inredning i buren

Det räcker dock inte alls långt med enbart en bur, du kommer behöva köpa en hel del tillbehör till buren för att din fågel ska trivas. Några tillbehör behöver du ha enligt djurskyddsregler och andra tillbehör kan du köpa för att du älskar ditt djur och vill ge det något extra. Din fågel behöver till exempel saker att sitta på så som pinnar, gunga och stege och din fågel kommer vilja ha fler än ett ställe att sitta på i buren så köp pinnar, gunga och stege. Fåglar brukar också vilja ha något ställe som de kan gömma sig på, det kan exempelvis vara en lövruska som du tar in utifrån eller en oäkta som du köper på djuraffären.

Leksaker och fågelbad

Många fåglar gillar att bada och därför väljer de flesta fågelägare att ha ett litet fågelbad som de fäster i buren, det här är dock ingen nödvändig pryl eftersom du kan bada din fågel på andra sätt eller spraya den med en blomspruta på morgonen. Man ska också komma ihåg att alla fåglar inte gillar att gå in i ett litet fågelbad. En annan sak som inte är nödvändig, men som är bra att köpa till din fågel, är leksaker – om du väljer att inte köpa färdiga leksaker måste du se till så att din fågel får stimuli på annat sätt, kanske genom saker du tillverkar själv av naturmaterial. Men många fåglar gillar faktiskt bollar och bjällror.