Tillbehör för din katt


Tillbehör för din katt


Katter anses ofta som självständiga djur och som sover väldigt mycket och visst stämmer det. Katter sover en stor del av dagen och många katter har stor integritet, men trots detta så finns det en hel del tillbehör en katt behöver. Trots att de sover en stor del av dygnet så är det viktigt att det finns aktiviteter för en katt, speciellt för innekatter som inte har naturlig aktivitet som utekatter har.

Tillbehör du behöver ha när du får hem din katt

Det finns en del tillbehör du kommer behöva ha hemma redan när du får hem din katt, oavsett om det är en kattunge eller en äldre katt. Både för kattens skull och för din egen skull! Du måste ha en kattlåda med kattsand hemma så att katten kan göra sina toalettbesök, en kattunge kan behöva lite hjälp med att hitta lådan och att kissa där. Du kommer även vilja att ha något slags klösträd hemma så att du kan lära din katt direkt att vässa sina klor på klösträdet och inte på dina möbler, även om det ibland är en svår uppgift. Din katt kommer även behöva någonstans att äta och dricka ifrån och därför är det bra att ha köpt hem mat- och vattenskålar redan innan du får hem din katt, även om det så klart fungerar bra med vilka små skålar som helst.

Leksaker för katter

Innekatter får inte någon naturlig aktivering och stimulans på det sättet som utekatter får och därför är det viktigt att du skapar förutsättningar för din innekatt att röra på sig och kunna aktivera sig. Om det är en kattunge du har fått hem kommer du upptäcka att dessa har väldigt mycket energi att göra av med och om du inte skaffar leksaker åt katten så kommer den garanterat göra leksaker själv av dina befintliga prylar du har i hemmet – vilket inte alltid är så uppskattat av djurägaren. Kattleksaker kostar sällan speciellt mycket och är inte särskilt avancerade. En boll på en fjäder eller en hårig ”mus” på en pinne fäst med en tråd brukar vara uppskattade leksaker för katter, men även pinglor och andra bollar som rullar och som katten kan jaga efter. Vill man så finns det hur mycket kattleksaker som helst att köpa och till skillnad från prylar till hundar så brukar kattleksaker vara väldigt billiga.

Andra tillbehör till din katt

Vissa saker som köps till katten är nog mer till för kattägarens nöje och tillfredsställelse än för katten själv. Exempelvis en kattsäng är något många gillar att köpa och som såklart känns lyxigt – men som alla kattägare vet så slutar det oftast med att katten sover i kartongen. Men det finns tillbehör som kan vara bra att ha, exempelvis ett halsband om du har en utekatt, en sele om du vill gå på promenad med din innekatt, en transportbur för att kunna transportera din katt – ni kommer exempelvis behöva åka till veterinären för vaccinationer.