Foder för ditt husdjur


Foder för ditt husdjur


Det finns gott om foder till de flesta olika djur att köpa och du hittar oftast ett stort utbud både på din vanliga mataffär och hos djuraffärer, men kan man verkligen köpa vilket som helst? Går det bra att köpa det billigaste fodret till husdjuret? Nej – man bör absolut inte köpa vilket foder som helst till sitt husdjur! Det är viktigt att du ser till så att ditt djur får i sig tillräckligt av alla näringsämnen samt vitaminer och mineraler och det är inte säker att alla foder innehåller det. Därför är det viktigt att du köper kvalitetsfoder till ditt husdjur, oavsett vilket djur du har hemma men det betyder inte heller att det dyraste alltid är det bästa. Generellt för alla djur så kan det vara en god idé att handla ifrån eller i alla fall prata med din veterinär om vilket foder just ditt djur bör ha.

Foder för hundar

När det kommer till hundar så finns det många olika foder och beroende på vilken ras din hund är så kommer olika foder att passa olika bra. En stor hund behöver lite annan mat än en liten hundras och det spelar också stor roll hur aktiv din hund är och hur mycket energi den behöver. Köp gärna ett foder som innehåller så lite spannmålsprodukter som möjligt eftersom dessa mest är utfyllnad och bidrar inte med näring.

Wolf of Wilderness – ett foder för hundar helt utan spannmålsprodukter. Hundar är köttätare och den största delen i detta foder är just köttprodukter. Finns både som torrfoder och konservmat.

Purizon – också ett foder helt utan spannmål och består till 70 % av kött eller fisk, de resterande 30 % består av utvalda grönsaker, bär och örter.

Foder för katter

Hos katter är det inte så stor variation beroende på vilken ras det är utan snarare om det är en innekatt eller utekatt, en gammal eller ung och så vidare. En innekatt som inte är så aktiv behöver inte lika mycket energi som en utekatt men den behöver fortfarande lika mycket näring. Du måste utgå ifrån vilket behov din katt har när du köper foder. Det är även vanligt att katter kan vara rätt så kräsna när det gäller mat och gillar inte vilket foder som helst. Concept for life – ett kattfoder med stor variation för katters olika behov oavsett om din katt är ung eller gammal, ute- eller innekatt. Oavsett så hittar du ett foder som täcker din katts behov. Finns både som torrfoder och som konservmat.

Greenwoods – ett foder anpassat för känsliga katter. Speciellt utvecklat för katter med allergier eller intoleranser och främjar en sund matsmältning.

Foder för gnagare

Även små djur så som hamster, marsvin eller kanin behöver kvalitetsfoder för att få i sig all viktig näring. Det är viktigt att du köper ett foder som är anpassat just för ditt djur och inte till vilken gnagare som helst. Greenwoods och Versele-Laga är exempel på märken som gör kvalitetsfoder för olika smådjur.