Allt dina Akvariefiskar behöver


Allt dina Akvariefiskar behöver


Anledningen till att man skaffar akvariefiskar som husdjur kan vara många, men förhoppningsvis så är i alla fall en stor anledning att man gillar fiskar och har ett stort intresse för dem. Fiskar och ett akvarium kan absolut vara fint och göra ett under för inredningen, men det är viktigt att komma ihåg att fiskar är djur och kommer behöva tid och omvårdnad.

Saltvatten eller sötvatten

Det finns två olika sorters akvarium att ha, sötvattensakvarium och saltvattensakvarium och skillnaden är precis som det låter, i det ena har man sötvatten med sötvattensfiskar och i det andra saltvatten med saltvattensfiskar. Ett sötvattensakvarium kommer helt klart att vara billigast eftersom du tar vatten direkt från kranen medan i ett saltvattensakvarium kommer du behöva köpa till salt som är anpassat för just detta ändamål. Däremot så kan ett saltvattensakvarium kännas väldigt exotiskt och vackert, du kommer få känslan av att dyka i havet, så har du har turen och vunnit på casino så är saltvattensakvarium ett roligt val. I ett sötvattenakvarium är guppy och neontetror bra fiskar om man är nybörjare. I ett saltvattensakvarium kan exempelvis clownfisk vara en bra fisk men med saltvatten måste man noga läsa på vilka fiskar som passar bra i början samt vilka som går att ha när akvariet har stabiliserat sig. Men när det väl är igång finns det många fina fiskar att välja på, exempelvis mandarinfisk, sjöstjärnor eller till och med musslor.

Vilka produkter behövs till ett akvarium?

Oavsett vilket slags akvarium du väljer så finns det några produkter som du kommer behöva köpa och det mest uppenbara är självklart akvariet. Här måste du tänka efter hur stort akvarium du ska ha, beroende på mängd och storlek på fiskar så finns det olika regler som måste följas så kolla upp dessa innan du köper. Du kommer även behöva en pump med filter för att hålla vattnet rent och syresatt, ju större akvarium du har desto större pump kommer du också behöva. Läs på pumpen hur många liter den är anpassad för. Du kommer troligtvis också behöva en doppvärmare för att hålla vattnet i rätt temperatur för fiskarna samt belysning.

Inredning av akvarium

Det här är den delen som många tycker är allra roligast med akvarium – att inreda akvariet. Här kan du gå crazy och inreda i precis vilken stil du vill, fiskarna kommer inte döma dig efter din inredningsstil, vi lovar! På botten bör du ha ett relativt tjockt lager med grus, för att eventuella växter samt dekorationer ska kunna sitta fast och har du fiskarsorter som gräver i gruset så är detta obligatoriskt. Växter är inget du behöver ha men många upplever att det blir bra effekt av att ha det då fiskarna utsöndrar koldioxid vilket växterna tar upp och sedan utsöndrar mer syre till fiskarna, men eftersom du även har en pump som sköter detta så kan du skippa växter om du vill. Nu är det bara att bestämma hur du vill inreda ditt akvarium, vill du ha ett skeppsbrott eller kanske vill du att ditt akvarium ska påminna om Atlantis – den försvunna staden?